Pekka Vauramo

Haastattelussa tulevan Metso Outotecin toimitusjohtaja, kaivosinsinööri Pekka Vauramo

Pekka Vauramo nimitettiin Metso Oyj:n toimitusjohtajaksi vuoden 2018 lopulla. Vauramo on myös tämänhetkisen odotuksen mukaan heinäkuun alussa aloittavan uuden yhtiön Metso Outotecin toimitusjohtaja. Ennen Metsoa Vauramo toimi Finnair Oyj:n toimitusjohtajana vuodesta 2013 ja sitä ennen johtotehtävissä Cargotecissa (2007–2013) ja Sandvikissa (1985–2007). Kaivosteollisuus kävi kyselemässä toimitusjohtajan kuulumisia ja samalla näkemyksiä kaivosalan tulevan suuryhtiön vahvuuksista.

Mikä houkutteli kouluttautumaan kaivosinsinööriksi?

– Tulin sattuman kautta alalle. Hain ensisijaisesti kemian osastolle Otaniemeen, mutta jäin siitä paikasta jonkun pisteen kymmenyksen ja seuraavana listalla oli vuoriteollisuus. En juurikaan tiennyt alasta mitään siinä vaiheessa ja ajattelinkin hakea uudestaan seuraavana vuonna. Ensimmäisen vuoden aikana kiinnostuin alasta kovasti enkä koskaan haikaillut minnekään muualle. Oli itsestään selvää, että halusin nimenomaan lukemaan kaivostekniikkaa ja ammattiaineiksi valitsin vähän myöhemmin louhintatekniikan, mineraalien rikastustekniikan ja teollisuustalouden.

Urasi alkuvaiheessa olit töissä kaivoksilla, voitko kertoa siitä ajasta?

– Olin opiskeluaikoina ahkerasti töissä sekä Outokumpu Oy:n että Rautaruukki Oy:n kaivoksilla kesäisin ja myös joululomalla. Sain harjoittelijana hyvän kuvan kaivostyön eri ammateista. Opiskelun jälkeen menin töihin Outokumpu Oy:n kaivostekniseen ryhmään ja siellä ensimmäinen työrupeama oli ns. haalariharjoittelu, jossa tein lähinnä kaivostyönjohtajan tehtäviä vajaan vuoden verran. Ensimmäinen insinööritehtävä oli Vihannin kaivoksella käyttöinsinöörinä, jossa vastasin maanalaisen kaivoksen tuotannosta. Vastasin silloin n. 300 kaivosmiehen ja n. 20 kaivostyönjohtajan yhteistyön onnistumisesta. Pian sain komennuksen siirtyä rakenteilla olevalle Enonkosken kaivokselle, jossa tehtävänä oli uuden kaivoksen kaivossuunnittelu. Vuoden 1985 lopulla siirryin laitevalmistajan palvelukseen, kun sain paikan Perusyhtymä Oy ARA:lta Turussa, jossa tehtiin TORO-merkkisiä lastauskoneita ja kaivosdumppereita. Tampellaan kuulunut Tamrock osti tämän tuotelinjan ja sitä kautta siirryin Tamrockin palvelukseen, jonka ruotsalainen Sandvik osti kahdessa eri vaiheessa 1990-luvun puolivälissä.

Kaivos- ja metalliklusterin merkitys Suomen taloudessa ja tulevaisuuden mahdollisuudet?

Kaivos- ja metalliklusteri on tärkeä tekijä Suomen taloudessa ja sillä on hyvät tulevaisuudennäkymät. Se on globaalia liiketoimintaa, jonka taloudelliset ja työllisyysvaikutukset ovat merkittäviä. Maamme taloudellinen ja poliittinen vakaus edesauttavat alan kehitystä ja siihen tehtäviä investointeja, ja hyvä geologinen tieto auttaa malmipotentiaalin hyödyntämisessä. Meillä on myös runsaasti alan toimijoita, joilla on laajat kansainväliset verkostot sekä monipuolista teknologista ja digitaalista osaamista. Kaiken tämän ansiosta meillä on mahdollisuus olla tiennäyttäjinä ympäristövastuullisessa raaka-aineiden tuotannossa.

Metso Outotecin vahvuudet Suomessa ja maailmanmarkkinoilla?

Metsolla ja Outotecilla on hyvin toisiaan täydentävää osaamista. Olemme luomassa toimialalle ainutlaatuista yhtiötä, joka tarjoaa johtavaa prosessiteknologiaa, laitteita ja palveluja mineraali-, metalli- ja kivenmurskausteollisuuden aloille. Uudella yrityksellä tulee olemaan koko kaivoksen kattava tarjooma mineraalien käsittelyyn ja aktiivinen tuotekehitys. Metso Outotec on myös uniikki palveluntarjoaja – uudella yrityksellä on tuhansia huollon ammattilaisia ja yli 70 huoltokeskusta ympäri maailmaa.