Kaivosteollisuus ry logo

Malminetsinnän vastuullisuusjärjestelmä etenee

Malminetsinnän vastuullisuusjärjestelmä otettiin käyttöön Suomessa vuoden 2021 aikana. Heti ensimmäisenä vuotena mukaan tuli 13 toimijaa, mikä on kattava osuus Kaivosteollisuus ry:n malminetsintää harjoittavista jäsenistä. Vastuullisuusjärjestelmää on tarkoitus laajentaa vuoden 2022 aikana niin, että mukaan tulisi lisää yrityksiä.

Kaivosteollisuus ry julkisti alkusyksyllä myös vastuullisen malminetsinnän ohjeet. Ne kannustavat muun muassa välttämään ylisuuria varausalueita ja käymään dialogia sidosryhmien kanssa jo ennen lupien hakemista. Viestinnän kehittäminen onkin alan yksi keskeisiä kehitystavoitteita ensi vuodelle. Lainsäädännön suhteen ilmapiiri on odottava. Pahimmillaan lainsäädännöllä voidaan heikentää malminetsinnän toimintaedellytyksiä niin, että tarvittavat investoinnit jäävät tekemättä. Pitkässä juoksussa investointien puute iskee suoraan muun muassa vihreän teknologian vaatimien metallien ja mineraalien tuotantoon.

Malminetsinnän hiipumisella on pitkäkestoiset seuraukset, sillä sekä malminetsintä että mahdollisen löydöksen avaaminen kaivokseksi kestävät pitkään. Esimerkiksi 1980-luvulla ja sen jälkeen tehtyjen löydösten avaaminen kaivokseksi on kestänyt kaikissa tapauksissa noin 20 vuotta. Kun yksi tuhannesta malminetsintäprojektista johtaa kaivoksen avaamiseen, pysäyttää malminetsinnän merkittävä väheneminen uusien kaivosten avaamisen vuosikymmeniksi. Silloin ala ei pysty vastaamaan huutoon, jos pula raaka-aineista kärjistyy.

 

Sanna Rötsä
Kaivosteollisuus ry:n malminetsintäjaoksen puheenjohtaja
Head of Section – Central Finland Field Exploration Boliden Kevitsa Mining Oy