Kaivosteollisuus ry logo
Tiedote

Kaivosvero jarruttaa hallituksen omaa ilmasto- ja työllisyysstrategiaa

9.9.2021 klo 15.43
Kaivosteollisuus hämmästelee veroa, joka lisää esteitä työllistämisen ja ilmastomuutoksen torjumisen tielle. Nyt olisi kriittisen tärkeä saada toimintaedellytyksiä tukeva veromalli ja huolehtia, että muut menossa olevat lakihankkeet eivät rakenna lisää esteitä.

Hallituksen budjettiriihessä päättämä kaivosvero on epälooginen aikana, jolloin Suomi, EU ja koko maailma ponnistelevat ilmastonmuutoksen hallintaan saamiseksi. Noissa ponnisteluissa liikenteen sähköistäminen ja fossiilisten polttoaineiden vähentäminen ovat tärkeimpiä keinoja. Kaivosalan tuottamia mineraaleja puolestaan tarvitaan yhä enemmän liikenteen sähköistämisessä.

”Kaivosala vastaa siten osaltaan ilmastonmuutoksen haasteisiin, ja nyt Suomen hallitus kiittää meitä uudella verolla. Toivomme ehdottomasti vastineeksi uskottavaa teollisuuspolitiikkaa ja loppua alan toimintaedellytysten heikentämiselle”, sanoo Kaivosteollisuuden toiminnanjohtaja Pekka Suomela.

Toimintaedellytykset voivat heikentyä merkittävästi, jos eri ministeriöissä suunniteltujen lakihankkeiden yhteisvaikutusta ei arvioida. Kaivosteollisuutta koskevia lakihankkeita ovat muun muassa kaivoslaki, maankäyttö- ja rakennuslaki sekä luonnonsuojelulaki.

Kaivosvero ja odotettavissa olevat muut lakihankkeet vaikeuttavat myös kasvua ja työllistämistä. Kaivosteollisuus ja koko mineraaliklusteri kasvavat, investoivat ja luovat työpaikkoja. Ala ostaa runsaasti palveluita ja laitteita Suomesta. Se synnyttää monilla paikkakunnilla paljon hyvinvointia sekä suoraan että jatkojalostuksen kautta.

”Esimerkiksi Vaasaan tuskin suunniteltaisiin jättimäistä investointia akkuteollisuuteen, ellei maassa olisi vahvaa kaivosteollisuutta”, sanoo Pekka Suomela.

Julkisessa keskustelussa on usein syntynyt kuva, että kaivosveron puuttuminen tarkoittaisi alalle verovapautta. Todellisuudessa ala on tuottanut tähänkin asti yhteiskunnalle muun muassa yhtiöveroja, energiaveroja, tuloveroja, kiinteistöveroja ja arvonlisäveroja.

”Jatkamme osaltamme Suomen kehittämistä, mutta kaivosvero voi jarruttaa kehittämisen vauhtia. Toivottavasti hallitus ei vedä myös käsijarrua muilla hankkeillaan”, sanoo Pekka Suomela.

Kaivosteollisuus pitää hyvänä päätöstä ohjata valtaosa verosta kaivospaikkakunnille.

Lisätietoja: Pekka Suomela +358 40 533 2848 pekka.suomela(at)teknologiateollisuus.fi