Kuuma malmi
Tiedote

Malminetsijät vastaavat kansalaisten kysymyksiin Kuuma malmi -kiertueella

21.4.2022 klo 11.04
Kansalaiset voivat keskustella mieltään askarruttavista asioista malminetsijöiden kanssa viidellä paikkakunnalla huhti- ja toukokuun aikana, kun Kuuma malmi- kiertue starttaa Tampereella.

Jo pelkkä uutinen varauksesta ja malminetsintäluvasta herättää julkisuudessa kuumia tunteita ja monia kysymyksiä. Siksi Kaivosteollisuus ry järjestää viidellä paikkakunnalla avoimen yleisötilaisuuden, jossa kairoilla kulkevat etsijät ja tutkijat keskustelevat kansalaisten kanssa etsinnästä.

”Tällaisen dialogin tarve on ilmiselvä, sillä eri osapuolet keskustelevat liian usein toistensa ohi. Keskustelu lisää tietoa ja vähentää yhteentörmäyksiä”, sanoo Kaivosteollisuuden toiminnanjohtaja Pekka Suomela.

Tilaisuuksissa käydään läpi muun muassa mineraalien merkitystä yhteiskunnassa, vastuullisen malminetsinnän periaatteita sekä maanomistajien ja kansalaisten oikeuksia.
 

Uusien malmiesiintymien tarve kasvanut

Uusien malmiesiintymien tarve on kasvanut viime vuosina nopeasti. Suomi haluaa vähentää riippuvuuttaan fossiilisista polttoaineista sekä ilmastonmuutoksen että geopoliittisten jännitteiden vaikutusten torjumiseksi. Euroopan komissio ja Euroopan parlamentti ovat ilmaisseet vahvasti huolensa maanosan riippuvuudesta tuontimineraaleista.

”Venäjän hyökkäys Ukrainaan osoitti kristallinkirkkaasti, millaisia häiriöitä liian vahva riippuvuus tuontimineraaleista voi aiheuttaa esimerkiksi elintarvikeketjuun”, sanoo Pekka Suomela.

Kasvaneesta tarpeesta huolimatta investoinnit malminetsintään ovat polkeneet paikallaan Suomessa. Tukesin tilastot kertovat, että 61 yhtiötä investoi malminetsintään 68 miljoonaa euroa.

Uusia löydöksiä on tehty vähän. Kaivosteollisuus pelkää, että ehdotus uudeksi kaivoslaiksi vähentää etsintää jatkossa.

”Tästä voi olla pitkät seuraukset, sillä esiintymän kasvu tuottavaksi kaivokseksi kestää helposti parikymmentä vuotta. Jos heräämme mineraalien tarpeeseen myöhään, edessä voi olla erittäin pitkä odotus”, muistuttaa Suomela.

Kasvanut mineraalien tarve ei kuitenkaan oikeuta malminetsijöitä toimimaan vastuuttomasti.

”Siksi Kaivosteollisuus julkisti viime vuonna Vastuullisen malminetsinnän -ohjeet, jotka kertovat myös ulkomailta tuleville etsijöille, mitä Suomessa odotetaan alan toimijoilta”, sanoo Suomela.

Kuuma malmi kiertää Tampereella (26.4.), Seinäjoella (27.4.), Kolarissa (4.5.), Taivalkoskella (5.5.) ja Mikkelissä (11.5.)

Lisätietoja: Pekka Suomela +358 40 533 2848   pekka.suomela(at)teknologiateollisuus.fi