Digi on korvannut hakun kaivostyössä

Digi on korvannut hakun
”Suomessa yhteiskunta tuottaa hyviä tekijöitä kaivosteollisuuden tarpeisiin”, sanoo Forcitin Tommi Halonen.

Digitalisaatio on muuttanut kaivostyötä 20 vuodessa niin nopeasti, etteivät kansalaisten mielikuvat ole pysyneet muutoksen vauhdissa. Kliseemäinen kuva pölyisestä kaivosmiehestä hakun kanssa ei ole ollut todellisuutta enää pitkään aikaan.

Automaatio on ottanut ohjakset kaivoksissa. Koneita ohjataan ja säädetään etänä. Monet niistä tuottavat Big Dataa, jota analysoimalla voidaan tehdä entistä fiksumpia asioita.

”Kaivoksissa on tapahtunut iso digitaalinen murros, joka on muun muassa parantanut laatua sekä vähentänyt ympäristön kuormitusta”, sanoo louhintaan ja räjähdealaan erikoistuneen Forcitin operatiivinen johtaja Tommi Halonen.

Asenne lihaksia tärkeämpää

Digitaalisuus on muuttanut kaivosalan työtehtäviä niin, että ajattelukyky ja asenne ovat ohittaneet lihasten roolin keskeisenä ammattitaitovaatimuksena. Muutos on tuonut myös naiset kaivoksiin.

Halonen korostaa, että nykynuorista löytyy paljon juuri sellaisia ihmisiä, joita ala kaipaa.

”Panostajan tehtäviin pitää suorittaa ammattitutkinto, vaikka olisi tekniikan tohtori. Lähtökohtaisesti etsimme hyviä tyyppejä, jotka haluavat kehittyä.”

Kaivoksissa on panostettu paljon digitalisaatioon, ympäristöajatteluun ja työturvallisuuteen.

”Tuollaiset kestävät toimintamallit ovat varmasti lähivuosina merkittävämpi kilpailuetu kaivosalalla kuin nyt ajatellaan”, sanoo Halonen.

 

Kuva: Boliden