Modernin elämän mahdollistaja

Kaivosteollisuus
Kaivosteollisuuden tuotteita käytetään muun muassa vedenpuhdistukseen, ravinteiksi ja röntgenlaitteisiin. Kaivoksia tarvitaan yhä enemmän myös vihreän teknologian valmistukseen, jolla torjutaan ilmastonmuutosta.

Matkapuhelimen rakentaminen alkaa kaivoksilla. Älypuhelimen valmistamiseen tarvitaan 10-15 kiloa malmia. Muun muassa kultaa, kuparia ja volframia.

Koska puhelimia valmistetaan vuosittain lähes kaksi miljardia, tarvitaan malmia kaikkiaan yli 20 miljoonaa tonnia.

On helppo nähdä, että haarukassa, tietokoneessa ja autossa on metallia. Yllättävämpää saattaa olla, että kaivoksia tarvitaan myös sellaisiin tuotteisiin, joissa kaivostuotteita ei voi nähdä. Esimerkiksi vedenpuhdistuksen mahdollistavat kalkkikaivokset, koska kalkkia käytetään puhdistukseen ja happamuuden säätelyyn.

Kalkilla on tärkeä rooli myös maaperän satoisuuden ylläpidossa. Maanviljelyksen kannalta myös fosfaattikaivokset ovat elintärkeitä, koska fosfaattia tarvitaan lannoitteisiin. Ilman lannoitteita viljelykasvien sadot jäisivät niukoiksi, ja edessä olisi ruokapula.

Ilmastonmuutoksen torjunta vaatii kaivoksia

Maailmanpankin raportin mukaan Pariisin ilmastosopimuksen edellyttämä siirtymä vihreään teknologiaan merkitsee muun muassa koboltin, litiumin ja nikkelin kulutuksen kymmenkertaistumista vuoteen 2050 mennessä.

Erityisen suuri kysynnän kasvu osuu moniin harvinaisiin maametalleihin, joita tarvitaan ympäristöystävällisessä energiantuotannossa kuten tuuliturbiineissa, aurinkopaneeleissa ja sähköautojen akuissa.

Harvinaisia maametalleja käytetään myös moniin muihin tarkoituksiin:

Yttrium (Y). Laser-laitteissa, kirurgisissa välineissä ja syöpälääkkeissä.

Thulium (Tm). Kannettavat röntgenlaitteet ja ilmatieteen sovellukset.

Europium (Eu). LCD-näytöt ja euron seteleissä väärennösten estäminen.

 

Lue lisää

Suomella paljon omaa kaivostuotantoa

Kaivostuotteet mahdollistavat modernin elämäntapamme, älykkään teknologian, digitaalisen viihteen ja ihmiskunnan edellyttämän ruoan tuotannon. Ilman ruostumatonta terästä esimerkiksi sairaaloiden ja keittiöiden hygienia heikkenisi. Ruostumatonta terästä ei taas olisi ilman kromia ja nikkeliä tuottavia kaivoksia.

Suomi tuo paljon kaivostuotteita. Suomi on silti kaivosmaana useimpia EU-maita paremmassa asemassa, koska kallioperämme kätkee tärkeitä raaka-aineita. Olemme EU-maiden suurin kullan, platinan ja palladiumin tuottaja. Suomen ja Fennoskandian kallioperässä on vielä paljon mahdollisuuksia löytää monia elintärkeitä mineraaleja.

Maahamme on syntynyt vuosisadan aikana vahvaa alan tutkimus- ja teollisuusosaamista sekä globaaleilla markkinoilla toimivia laite- ja teknologiayrityksiä. Kaivostuotteita on järkevää tuottaa Suomessa, missä hyvää työturvallisuutta ja ympäristöteknologiaa kehitetään edelleen.