Uutinen

Pyhäsalmen kaivos tuottaa jatkossa energiaa

Pohjois-Pohjanmaalla Pyhäjärven kunnassa sijaitseva Pyhäsalmen kupari- ja sinkkikaivos lopetti 60 vuotta kestäneen malminlouhinnan viime vuoden elokuussa. Outokumpu Oy käynnisti pääasiassa kuparia ja sinkkiä tuottaneen kaivoksen vuonna 1962. Vuodesta 2013 lähtien kaivoksen omistaja on ollut kanadalainen First Quantum Minerals. Kuudenkymmenen vuoden aikana kaivoksesta louhittiin yli 60 miljoonaa tonnia malmia. Rikasteita tuotettiin yli 30 miljoonaa tonnia.

Yhteisöveroa kaivos maksoi reilun vuosikymmenen aikana ennen lopettamistaan yli 200 miljoonaa euroa, josta Pyhäjärven kaupungin saama osuus oli neljännes.

Nyt entinen kaivos on saamassa uusiokäyttöä, kun parhaimmillaan 1 444 metriä syviin onkaloihin suunnitellaan energiavarastoa ja pumppuvoimala. Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi toissa vuonna 26,3 miljoonaa euroa investointitukea EPV Energian tytäryhtiön Suomen Energiavarasto Oy:n hankkeelle maanalaisen pumppuvoimalaitoksen rakentamiseksi. EPV Energia tarvitsee tuotantoportfolioonsa joustavuutta sääriippuvaisen energiantuotannon rinnalle. Voimalaitoksen on tarkoitus osallistua sekä sähkön myyntiin spot-markkinoille että sähkön tasehallintaan. EU-komissio hyväksyi hiljattain suunnitellun 26,3 miljoonan euron tuen.

Selänne-lehden mukaan rakentaminen aloitettaneen vuoden 2023 aikana. Edessä kuitenkin useita luvitusprosesseja. Pumppuvoimalaitoksen teho on 75 MW ja kapasiteetti 530 MWh. Sen odotetaan tuottavan 60–160 GWh puhdasta sähköä vuodessa. Laitoksen on määrä aloittaa toimintansa vuoden 2025 loppuun mennessä.

Aiheeseen liittyvää